Wat doet een Ritueelbegeleidster

Het vormgeven aan afscheid kan begeleid worden door middel van rituelen. Deze worden, in een gesprek met mij, veelal door u zelf bedacht en indien gewenst kan ik u daarin begeleiden.

Een kind wat geconfronteerd wordt met het verlies van een dierbare, dat kan een broertje, zusje, vriendje, vriendinnetje, vader, moeder, opa of oma zijn, behoefd per leeftijdscategorie een eigen benaderingsvorm in de begeleiding van hun verlies. U kunt daarbij denken aan de volgende leeftijdscategorie├źn: 0-3 jaar / 3-5 jaar / 6-8 en 13-18 jaar; zie ook ritueelbegeleiding voor kinderen en voor jong volwassenen.

Een van de rituelen kan zijn bijvoorbeeld het maken van een fotocollage, aankleden van de ruimte waar de begrafenis zal plaatvinden, het maken van het kist(je) en deze ook zelf bekleden, het maken van tekeningen, bijhouden van een dagboekje of het schrijven van brieven om deze eventueel met de overledenen mee geven.

Daarbij kunt u ook muziek (populaire of klassiek) ten gehore brengen, welke uw dierbare mooi vond om naar te luisteren. Of een muziekstuk die u zelf mooi vindt waarmee u uw dierbare naar de laatste rustplaats wilt begeleiden.

Deze muziek kan uiteraard via een cd te beluisteren zijn, maar het is ook mogelijk om live muziek door middel van mijn zang ten gehore te brengen.

Wilt u graag dat ik met u meedenk in het vinden van een passende begeleiding voor uw dierbare? Belt u dan gerust op voor een afspraak.